Tekstweergave van BTB_1965-1966-01_004

Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
Naar een meer rendabele perenteelt De wetenschappelijke ontwikkeling gaat de fruittelers niet voorbij, aldus de heer Uitterlinden. Het heeft invloed op het produktieproces. We le ­ ven in een tijd van groeiende economie. De totale produktie van onze nationale economie is in tien jaar met 60% toegenomen. De prijzen zijn met 30% gestegen. Voor de fruitteelt betekent dit: stijgende koopkracht en duurdere arbeid. Een groot probleem in de fruitteelt is de kostenstij ­ ging. Meedenken In 1959 was het constante deel van de produk- tiekosten van een perenaanplant bij een produktie van 24.000 kg per ha f 0,22 per kg. In 1964 was dit f 0,34 per kg. De gemiddelde veilingprijs van peren van in de periode 1956-1959 f 0,30 en in de periode 1960-1964 f 0,32. Als we dus spreken over de mogelijkheden die er voor de fruitteler zijn om de teelt van peren aantrekkelijker te ma ­ ken, dan moeten we ons bewust zijn dat het om twee dingen gaat: kostenverlaging en opbrengst- verhoging (kwantitatief en kwalitatief). Prijzenbewust worden Meer dan ooit moeten we weten wat de kosten zijn, want eerst dan kunnen we ook zien waar en hoe kostenbesparend kan worden gewerkt. Als voorbeeld noemde de heer Uitterlinden de kosten van de duurzame produktiemiddelen. Deze zijn voor een bedrijf van 5 ha f 900,- per ha en voor een bedrijf van 7 ha f 725,- per ha. Door bedrijfs- vergroting verkrijgt men een besparing van 5 X f 175,- = f 875,- in het bestaande bedrijf. In de nieuwe situatie wordt dit f 1225,- (7 X 175). Het tweede voorbeeld had betrekking op de kosten van de ziektenbestrijding. In proeven op de Zuid-Hollandse eilanden is gebleken dat een zink-TMTD schema op de pererassen Doyenné du Comice, Beurré Hardy en Bonne Louise d’Avranches tegenover een Captan-schema geen enkel verschil in opbrengst gaf maar wel f 60,- per ha goedkoper was. Produktieverhoging Omdat er zo’n nauw verband is tussen kost ­ prijs en produktie (produktiekosten : produktie = kostprijs) ging spreker nader in op de mogelijkhe ­ den van produktieverhoging. Daarbij speelt de beplantingsdichtheid een grote rol. Als door een andere snoei de beplantingsdichtheid afneemt en de produktie daalt, stijgt de kostprijs. Daarom moeten peren nauw worden geplant. Op latere leeftijd kan in perebomen stevig worden gesnoeid en de belichting speelt bij de perenteelt een min ­ der grote rol dan bij appels. Vervolgens moet door een juiste snoei het beurtjaareffect zoveel mogelijk worden teniet ge ­ daan. Na een beurtjaar moet in het oudere vrucht- hout zeer sterk worden gesnoeid en veel éénjarig hout worden gespaard. Na een draagjaar moet zeer weinig worden gesnoeid in het vruchthout en alle éénjarige twijgen tot op twee ogen worden teruggezet. Bijzondere aandacht vestigde de heer Uitterlin ­ den op vruchthoutsnoei bij oudere perebomen. Voor de rassen die van nature moeilijk vrucht ­ baar zijn, zijn er nieuwe mogelijkheden met gib- berellazuur en een groeiregulator welke nog in onderzoek is. Vrij uitvoerig besprak de heer Uitterlinden de proeven met gibberellazuur bij Triomphe de Vien ­ ne. Het resultaat daarvan is dat de fruittelers op de Zuid-Hollandse eilanden (waar de heer Uitter ­ linden werkt) de telers van Triomphe de Vienne wordt aangeraden te spuiten met 50-25 tabletten per ha (1 tablet op 40-80 liter water) in het be ­ gin van de bloei. Grote vruchten Dit jaar is duidelijk gebleken dat de consument grotere vruchten vraagt. Daarom moet de bedrijfs ­ voering worden ingesteld op het telen van grote vruchten. Mede hierdoor is voor handperen de kweeonderstam de beste. Verdere kwaliteitsver ­ betering is mogelijk door snoei en vruchtdunnen. Bij de aanplant van peren kan worden gebruik gemaakt van sommige mutanten. Voor Précoce de Trévoux zijn verkrijgbaar Super Précoce en Pré ­ coce Proeftuin 52. Er is ook een grovere Confe ­ rence en bij de Raad voor het Kwekerrecht is aangemeld dubbele Bonne Louise d’Avranches. Samenvatting De kostenstijging stelt de fruitteler voor grote moeilijkheden. Deze wordt niet opgevangen door hogere perenprijzen. De mogelijkheden tot ver ­ betering van de rendement van de perenteelt zijn: 1. de arbeid moet beter aangewend worden door bedrijfsvergroting; 2. we moeten méér prijzenbewust worden; 3. produktievergroting is mogelijk door: a. nieuwere inzichten betreffende de snoei van peren; b. bij Triomphe de Vienne door gebruik te maken van gibberellazuur; 4. waar mogelijk moet worden gebruik gemaakt van betere rassen (mutaties) geënt op kwee ­ onderstam. W.