Tekstweergave van BTB_1965-1966-01_004
Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
Naar
een
meer
rendabele
perenteelt
De
wetenschappelijke
ontwikkeling
gaat
de
fruittelers
niet
voorbij,
aldus
de
heer
Uitterlinden.
Het
heeft
invloed
op
het
produktieproces.
We
le
ven
in
een
tijd
van
groeiende
economie.
De
totale
produktie
van
onze
nationale
economie
is
in
tien
jaar
met
60%
toegenomen.
De
prijzen
zijn
met
30%
gestegen.
Voor
de
fruitteelt
betekent
dit:
stijgende
koopkracht
en
duurdere
arbeid.
Een
groot
probleem
in
de
fruitteelt
is
de
kostenstij
ging.
Meedenken
In
1959
was
het
constante
deel
van
de
produk-
tiekosten
van
een
perenaanplant
bij
een
produktie
van
24.000
kg
per
ha
f
0,22
per
kg.
In
1964
was
dit
f
0,34
per
kg.
De
gemiddelde
veilingprijs
van
peren
van
in
de
periode
1956-1959
f
0,30
en
in
de
periode
1960-1964
f
0,32.
Als
we
dus
spreken
over
de
mogelijkheden
die
er
voor
de
fruitteler
zijn
om
de
teelt
van
peren
aantrekkelijker
te
ma
ken,
dan
moeten
we
ons
bewust
zijn
dat
het
om
twee
dingen
gaat:
kostenverlaging
en
opbrengst-
verhoging
(kwantitatief
en
kwalitatief).
Prijzenbewust
worden
Meer
dan
ooit
moeten
we
weten
wat
de
kosten
zijn,
want
eerst
dan
kunnen
we
ook
zien
waar
en
hoe
kostenbesparend
kan
worden
gewerkt.
Als
voorbeeld
noemde
de
heer
Uitterlinden
de
kosten
van
de
duurzame
produktiemiddelen.
Deze
zijn
voor
een
bedrijf
van
5
ha
f
900,-
per
ha
en
voor
een
bedrijf
van
7
ha
f
725,-
per
ha.
Door
bedrijfs-
vergroting
verkrijgt
men
een
besparing
van
5
X
f
175,-
=
f
875,-
in
het
bestaande
bedrijf.
In
de
nieuwe
situatie
wordt
dit
f
1225,-
(7
X
175).
Het
tweede
voorbeeld
had
betrekking
op
de
kosten
van
de
ziektenbestrijding.
In
proeven
op
de
Zuid-Hollandse
eilanden
is
gebleken
dat
een
zink-TMTD
schema
op
de
pererassen
Doyenné
du
Comice,
Beurré
Hardy
en
Bonne
Louise
d’Avranches
tegenover
een
Captan-schema
geen
enkel
verschil
in
opbrengst
gaf
maar
wel
f
60,-
per
ha
goedkoper
was.
Produktieverhoging
Omdat
er
zo’n
nauw
verband
is
tussen
kost
prijs
en
produktie
(produktiekosten
:
produktie
=
kostprijs)
ging
spreker
nader
in
op
de
mogelijkhe
den
van
produktieverhoging.
Daarbij
speelt
de
beplantingsdichtheid
een
grote
rol.
Als
door
een
andere
snoei
de
beplantingsdichtheid
afneemt
en
de
produktie
daalt,
stijgt
de
kostprijs.
Daarom
moeten
peren
nauw
worden
geplant.
Op
latere
leeftijd
kan
in
perebomen
stevig
worden
gesnoeid
en
de
belichting
speelt
bij
de
perenteelt
een
min
der
grote
rol
dan
bij
appels.
Vervolgens
moet
door
een
juiste
snoei
het
beurtjaareffect
zoveel
mogelijk
worden
teniet
ge
daan.
Na
een
beurtjaar
moet
in
het
oudere
vrucht-
hout
zeer
sterk
worden
gesnoeid
en
veel
éénjarig
hout
worden
gespaard.
Na
een
draagjaar
moet
zeer
weinig
worden
gesnoeid
in
het
vruchthout
en
alle
éénjarige
twijgen
tot
op
twee
ogen
worden
teruggezet.
Bijzondere
aandacht
vestigde
de
heer
Uitterlin
den
op
vruchthoutsnoei
bij
oudere
perebomen.
Voor
de
rassen
die
van
nature
moeilijk
vrucht
baar
zijn,
zijn
er
nieuwe
mogelijkheden
met
gib-
berellazuur
en
een
groeiregulator
welke
nog
in
onderzoek
is.
Vrij
uitvoerig
besprak
de
heer
Uitterlinden
de
proeven
met
gibberellazuur
bij
Triomphe
de
Vien
ne.
Het
resultaat
daarvan
is
dat
de
fruittelers
op
de
Zuid-Hollandse
eilanden
(waar
de
heer
Uitter
linden
werkt)
de
telers
van
Triomphe
de
Vienne
wordt
aangeraden
te
spuiten
met
50-25
tabletten
per
ha
(1
tablet
op
40-80
liter
water)
in
het
be
gin
van
de
bloei.
Grote
vruchten
Dit
jaar
is
duidelijk
gebleken
dat
de
consument
grotere
vruchten
vraagt.
Daarom
moet
de
bedrijfs
voering
worden
ingesteld
op
het
telen
van
grote
vruchten.
Mede
hierdoor
is
voor
handperen
de
kweeonderstam
de
beste.
Verdere
kwaliteitsver
betering
is
mogelijk
door
snoei
en
vruchtdunnen.
Bij
de
aanplant
van
peren
kan
worden
gebruik
gemaakt
van
sommige
mutanten.
Voor
Précoce
de
Trévoux
zijn
verkrijgbaar
Super
Précoce
en
Pré
coce
Proeftuin
52.
Er
is
ook
een
grovere
Confe
rence
en
bij
de
Raad
voor
het
Kwekerrecht
is
aangemeld
dubbele
Bonne
Louise
d’Avranches.
Samenvatting
De
kostenstijging
stelt
de
fruitteler
voor
grote
moeilijkheden.
Deze
wordt
niet
opgevangen
door
hogere
perenprijzen.
De
mogelijkheden
tot
ver
betering
van
de
rendement
van
de
perenteelt
zijn:
1.
de
arbeid
moet
beter
aangewend
worden
door
bedrijfsvergroting;
2.
we
moeten
méér
prijzenbewust
worden;
3.
produktievergroting
is
mogelijk
door:
a.
nieuwere
inzichten
betreffende
de
snoei
van
peren;
b.
bij
Triomphe
de
Vienne
door
gebruik
te
maken
van
gibberellazuur;
4.
waar
mogelijk
moet
worden
gebruik
gemaakt
van
betere
rassen
(mutaties)
geënt
op
kwee
onderstam.
W.