Tekstweergave van BTB_1965-1966-04_009
Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
Het
rode
besseras
Rondom
zeer
troebel
in
verband
met
de
aanwezigheid
van
meer
eiwitachtige
stoffen
dan
bij
andere
besse-
rassen.
Bovendien
is
het
reeds
zwakke
aroma
niet
aangenaam
en
de
smaak
wrang-zuur.
Rondom
is
naast
Jonkheer
van
Tets
ons
meest
geteelde
rode
besseras.
Het
is
dan
ook
uit
teelt-
oogpunt
een
zeer
goed
ras.
Hij
geeft
een
hoge
pro-
duktie
en
is
oogstzeker.
Door
de
zware
trossen
met
veel,
dicht
opeenstaande
bessen
is
de
pluk-
prestatie
veel
groter
dan
bij
andere
rassen.
De
bessen
zijn
laat
rijp,
2-3
weken
na
die
van
Jonk
heer
van
Tets.
De
pluk
van
Rondom
valt
geheel
na
die
van
aardbeien,
frambozen
en
zwarte
bes
sen.
Op
bedrijven
met
verschillende
kleinfruitge
wassen
kan
het
oogstseizoen
door
de
teelt
van
Rondom
goed
worden
verlengd.
Vooral
sinds
de
opkomst
van
de
teelt
aan
hagen
is
Rondom
op
grote
schaal
aangeplant.
Minder
gunstig
is
de
kwaliteit
van
de
bessen.
Ze
zijn
wel
zeer
stevig,
maar
weinig
sappig,
zeer
vlezig,
zuur
van
smaak,
met
weinig
aroma.
Van
de
totale
rode
besseproduktie,
ongeveer
6-12.000
ton
per
jaar,
ging
in
de
periode
van
1959-1963
ongeveer
40%
naar
de
verse
markt
en
50%
naar
de
industrie.
Van
de
industrie-bes-
sen
werd
gemiddeld
ongeveer
55%
verwerkt
tot
bessesap
en
36%
tot
pulp,
als
halffabrikaat
voor
de
jambereiding
in
Nederland
en
elders.
In
de
eerste
periode
na
de
oorlog
bestond
de
aanvoer
nog
uit
een
aantal
verschillende
rassen,
zoals
Fay’s
Prolific,
Prince
Albert,
Hoornse
Geel-
stelen
en
Loppersummer
Bessen.
Deze
werden
zonder
nadere
ras-aanduiding
als
rode
bessen
ge
veild.
Hierdoor
waren
de
partijen
die
de
fabriek
kocht
uiteraard
vaak
zeer
gemengd.
Thans
be
staat
de
aanvoer
vrijwel
uitsluitend
uit
Jonkheer
van
Tets
(zeer
vroeg)
en
Rondom
(laat).
In
het
begin
van
het
seizoen
wordt
de
kwaliteit
van
de
aangevoerde
bessen
dus
vrijwel
geheel
bepaald
door
Jonkheer
van
Tets
en
in
de
tweede
helft
van
het
seizoen
door
Rondom.
De
bessen
van
Jonk
heer
van
Tets
zijn
goed
geschikt
voor
verse
con
sumptie
en
industriële
verwerking.
Voor
sommi
ge
fabrieken
valt
de
sapfabricage
van
deze
vroege
bessen
echter
samen
met
die
van
ander
kleinfruit.
De
mogelijkheid
deze
met
enkele
weken
te
ver
schuiven
naar
het
latere
tijdstip
van
rijpheid
van
Rondom
was
dan
ook
zeer
welkom.
Jammer
ge
noeg
is
gebleken,
dat
het
sap
van
Rondom
duide
lijk
minderwaardig
is
aan
dat
van
andere
rassen.
In
tegenstelling
tot
andere
vruchtsoorten
wordt
het
sap
van
rode
bessen
hoofdzakelijk
gebruikt
bij
nagerechten
zoals
pudding
en
vla.
Dit
sap
wordt
door
de
industrie
warm
geperst.
Het
sap
van
Rondom
wordt
hierbij
te
licht
van
kleur
en
Nu
dus
een
situatie
kan
ontstaan,
waarbij
sap
van
dit
ras
een
overwegende
plaats
gaat
innemen,
zal
de
industrie
trachten
de
nadelige
gevolgen
hiervan
te
vermijden
en
minder
belangstelling
aan
de
dag
leggen
voor
het
ras
Rondom.
Onder
deze
omstandigheden
is
voorzichtigheid
met
de
aan
plant
van
Rondom
aan
te
bevelen.
Ir.
Hester
G.
Kronenberg,
I.V.T.
Ir.
L.
Gersons,
I.B.V.T.
Ingezonden
mededeling
Thiovit
Thiovit
spuitzwavel
Ekatin
systemisch
insecticide
en
acaricide
....voor
doeltreffende
bespuitingen
VAN
DIJL
DORDRECHT
01850-7962
SANDOZ