Tekstweergave van BTB_1967-01_012
Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
VAN
HEERE
WAARDEN
NAAR
KERKDRIEL
In
het
laatste
nummer
van
de
vorige
jaargang
werd
aangekondigd
dat
elke
maand
een
bedrijfs
reportage
zal
worden
opgenomen.
Het
doel
hier
van
is
de
groente-
en
fruittelers
in
dit
blad
zelf
aan
het
woord
te
laten
over
hun
vak
en
wat
zij
menen
dat
een
ondernemer
moet
kennen
en
kun
nen,
moet
weten
en
doen
om
kwantitatief
en
kwa
litatief
tot
prestaties
te
komen
die
hem
de
grootste
kans
geven
een
rendabel
bedrijf
te
hebben.
Daarbij
zal
zoveel
mogelijk
worden
getracht
persoonlijke
omstandigheden
buiten
beschouwing
te
laten
maar
vooral
de
ondernemer,
de
man
die
iets
onderneemt,
en
hoe
hij
iets
onderneemt
aan
het
woord
te
laten.
Voor
deze
eerste
reportage
bezocht
een
van
de
redactieleden
het
bedrijf
van
de
heer
A.
Piels,
Grote
Ingweg
10
te
Kerkdriel.
Redactie.
Wij
hadden,
zegt
de
heer
Piels,
tot
1964
te
Heerewaarden
een
gemengd
landbouwbedrijf
met
grasland,
melkvee,
akkerbouw,
fokzeugen,
bramen
en
bessen.
De
resultaten
waren
wisselend
maar
vielen
gemiddeld
niet
mee
in
verhouding
tot
de
arbeid
en
zorg
die
een
dergelijk
gemengd
bedrijf
vereist.
Specialiseren
was
toen
nog
niet
zo’n
be
kend
woord
als
nu,
maar
we
zagen
wel
in
dat
daar
wat
in
zat.
Daarmee
kun
je
in
het
agrarisch
be
drijf
alle
kanten
uit
maar
wij
hebben
het
in
de
tuinbouw
gezocht.
Dit
was
een
grote
verandering
want
we
telen
nu
maar
twee
gewassen:
aardbeien
en
tomaten.
Snelle
ontwikkeling
Daar
ligt
natuurlijk
een
periode
van
vele
en
grote
beslissingen
tussen.
Hoe
is
dat
in
’t
kort
ge
gaan?
Nadat
we
hier
1
ha
grond
tot
onze
beschikking
hadden
gekregen,
werd
in
1963
een
kas
gebouwd
van
1250
m
2
.
We
hadden
dat
jaar
een
dubbel
be
drijf
omdat
we
ook
nog
in
Heerewaarden
„van
alles
wat”
produceerden.
Dat
was
mijn
eerste
leer
jaar
hier
want
ik
heb
geen
speciale
tuinbouwop
leiding
gehad.
Begin
1965
kwam
ons
nieuwe
huis
klaar
en
in
november
van
datzelfde
jaar
de
tweede
kas
van
1850
m
2
,
samen
3100
m
2
.
Intussen
had
ik
430
eenruiters
in
gebruik
en
stookte
ik
een
gedeelte
aardbeien
met
warmelucht-
kachels.
In
de
zomer
van
1966
werd
de
centrale
verwarming
aangelegd
met
een
capaciteit
van
850.000
Kcal
voor
zware
olie.
Chemie
U
teelt
geen
vollegrondsaardbeien?
Dat
heb
ik
wel
gedaan
maar
bij
deze
bedrijfs
ontwikkeling
is
daar
geen
ruimte
meer
voor.
De
bedrijfsoppervlakte
is
in
feite
te
klein
want
voor
de
teelt
van
aardbeiplanten
heb
ik
35
are
grond
in
Rossum
gehuurd.
Dit
vergt
een
extra
investering
voor
een
motorpomp
om
op
tijd
te
kunnen
be
regenen
en
het
geeft
tijdverlies
met
het
heen
en
weer
rijden.
Door
de
chemische
onkruidbestrijding
wordt
dit
wel
wat
beperkt.
Ik
heb
nl.
uitstekende
resultaten
met
Tenoran
bij
de
plantenteelt
en
op
het
wachtbed
op
het
bedrijf
thuis.
'
Gezinsbedrijf
U
heeft
snel
naar
een
brede
basis
gewerkt
voor
produktie
met
twee
gewassen.
Daarbij
ontstond
tevens
een
arbeidsintensief
bedrijf
met
vooral
eni
ge
sterke
arbeidspieken.
Hoe
vangt
u
dit
op?
We
hebben
acht
kinderen
van
respectievelijk
20,
18,
16,
13,
12,
11
en
9
jaar.
De
jongste
is
zeven
maanden.
De
twee
oudsten
hebben
een
be
trekking,
de
derde
gaat
op
de
tuinbouwschool,
de
vierde
is
op
de
kostschool
in
de
voorbereidende
klas
voor
het
lyceum.
Mijn
vrouw
en
ik
geven
on
ze
kinderen
de
kans
zelf
een
beroep
te
kiezen
of
bieden
hun
de
gelegenheid
te
studeren.
Maar
in
de
oogsttijd
maken
we
voor
hen
de
arbeid
in
het
bedrijf
aantrekkelijk
door
een
bepaald
systeem
van
beloning.
Mede
daardoor
hebben
we
voor
ons
gezinsbedrijf
gewillige
kinderen.
Zonodig
zijn
we
niet
verstoken
van
wat
extra
hulp
buiten
ons
ge
zin.
Niet
pessimistisch
U
bent
nu
door
de
moeilijke
periode
van
de
omschakeling
heen,
maar
u
heeft
toch
wel
eens
zorgen
gehad
hoe
het
allemaal
klaar
moest
komen?
In
het
eerste
jaar
waren
door
de
late
start
van
de
aardbeien
in
de
vaste
kas
en
de
geringe
ervaring
met
de
tomatenteelt
en
doordat
we
twee
bedrijven
te
verzorgen
hadden
de
resultaten
vrij
matig.
De
daarop
volgende
jaren
zijn
heel
goed
geweest
-
ook
1966
-
en
liggen
boven
het
gemiddelde.
Bo
vendien
zijn
mijn
vrouw
en
ik
niet
pessimistisch
van
aard.
Natuurlijk,
je
moet
er
bij
zijn,
er
moet
gewerkt
worden.